Taranii Dobrogeni

Agri Venetia

Gosiu

Picurarul de la Stejaru

Sunai Cadir

Mamaia Maria

Proiectul „Țăranii Dobrogeni”

Cu siguranță mulți constănțeni au auzit de comunitatea Țăranilor Dobrogeni,poate cea mai mare comunitate on line din Dobrogea, peste 50 000 membri… De aproape un an această comunitate s-a organizat într-un ong de succes care susține și promovează micii producători,micii gospodări din mediul rural dobrogean. Cu ajutorul Țăranilor Dobrogeni copiii noștri mănâncă sănătos, ca la țară, petrec timpul într-un mediu curat. Numărul mare al membrilor comunității demonstrează nevoia de normalitate, hrană sănătoasă, aer curat, cinste și omenie cum numai la țăranii vremurilor trecute găseai. Ong ul Țăranii Dobrogeni este fondat de câțiva tineri de la oraș, pasionați care vor să arate că SE POATE! Au ales să dedice din timpul și energia lor pentru dezvoltarea și promovarea gospodarilor greu încercați și uneori fără speranță că se pot întreține din munca de la țară.
Se poate trăi onest și sănătos și la țara și la oraș!

Picurarul de la Stejaru

-producator lactate de capra-

În Dobrogea de Nord, la aproape 90 km de Constanța și la aprox. 60 km de Tulcea, se află satul Stejaru, reședință a comunei cu același nume, în care trăiește o importantă comunitate de aromâni. Printre ei, se află și familia picurarului Nicolae Migit. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu graiul aromânilor, picurar înseamnă păstor sau cioban.
Picurarul de la Stejaru face parte din Asociația „Țăranii Dobrogeni“ și este reprezentat de familia de aromâni Nicolae și Elena Migit, susținuți de fiica lor, Mirabela Migit Burichter. 
Picurarul de la Stejaru crește peste 120 de căprițe din al căror lapte, cunoscut pentru calitățile sale nutritive și curative, iese o brânză albă și savuroasă și un iaurt consistent, mai bun decât orice alt produs cu acest nume promovat cu sume colosale de bani. Două dintre sortimentele de brânză (telemeaua și brânza dulce de capră) urmează să fie atestate ca produse tradiționale. Picurarul de la Stejaru produce in gospodaria sa brânză de capră de mai multe feluri, brânză marinată în ulei de măsline, cu legume și verdețuri, pastramă de capră si faimoasa mâncare piperchi tsârgâsiti, adică ardei prăjiți cu roșii (din grădina  picurarului de la Stejaru) și cu brânză. 

Mamaia Maria

Maria Ionescu, este din satul Horia, judeţul Constanţa, iar de câţiva ani toată lumea o ştie de mamaia Maria, femeia care face cele mai bune turte şi plăcinte cu brânză. Cât este ziua de lungă, mamaia are treabă prin gospodăria ei din satul situat la 65 de kilometri depărtare de municipiul Constanţa. Este bucuroasă întotdeauna de oaspeţi şi îi întâmpină cu produsele pe care singură le prepară: brânză, caşcaval, dulceţuri şi, bineînţeles, turte sau plăcinte cu brânză. Datorită nepoatei Adina, de mai bine de un an, produsele bunicii ajung în casele celor care doresc să simtă gustul autentic al produselor de la sat, mamaia Maria fiind membra si a comunitatii si Asociatiei Taranii Dobrogeni.
Trezită cu noaptea-n cap, mamaia Maria pregăteşte aproape zilnic sute de turte şi plăcinte cu brânză pentru orăşenii care îşi doresc să guste din produse naturale, făcute manual, după reţete vechi de peste un secol. Deşi mai are puţin până să împlinească 80 de ani, este fericită că lumea se întoarce la gustul mâncării de altădată, iar asta o face să nu obosească în bucătăria sa de la ţară. Chiar dacă are o vârstă înaintată, mamaia Maria muncește în gospodărie cot la cot cu fiica sa, îngrijind animalele, gradina de legume,mulgând vacile sau pregătind brânza.

Pentru constănțenii interesați, mamaia pune la dispoziția lor :
- lapte proaspat de vacă (nesmântânit)
- caș –
- telemea foarte puțin sărată (numai bună cu roșii, ceapă și un pic de slăninuța)
- ouă de găină
- ouă de rață
- carne de pui/găina/cocoș –- carne de rață

Pe lângă cele de mai sus, mamaia Maria mai face (în funcție de cerințe):

- dulceață de trandafiri (de la tufele din curte)
- cozonaci și pâinici (din făină integrală de grâu măcinat la o moară dintr-un sat apropiat)
- slănină/carne afumată, untură- produse din porc, în funcție de perioadă

Ferma Agri Venetia

Suntem o firma infiintata in anul 2005 care se ocupa cu cultivarea terenurilor Agricole pentru ‘Cultura mare’, pe o suprafata de 450ha. In anul 2012 am cerut sprijinul Fondurilor Europene pentru a renova si a da un scop acestor cladiri de pe vremea regimului communist, care erau in patrimonial societatii, infiintand in asa fel in anul 2015 aceasta ferma de crestere ovine in stabulatie si prelucrarea laptelui in circuit inchis.
Ferma are un efectiv de aproximativ 300 de ovine female si laptele produs se proceseaza in interiorul unitatii. Cu faptul ca este prima noastra experienta in domeniul zootehniei, stim ca avem inca multe de invatat si de investit. In lista noastra de produse comercializate se afla produse premium: iaurt in borcan de sticla, telemea, urda, cascaval tip pecorino si caciotta cu diferite condimente, care sunt o alternativa la produsele industriale care se gasesc in supermarketuri.
Procesarea se face numai din laptele nostru, cu un spirit artizanal si cu o deosebita atentie dedicata conditiilor in care se desfasoara procesarea si ingredientelor folosite.
Hrana animalelor provine din ferma noastra sau din fermele appropriate in cazul in care prin rotatia culturilor sau asolament nu putem avea un anumit ingredient necesar furajarii. Cerealele sunt macinate si amestecate in moara fermei. Furajarea se efectueaza manual datorita limitei constructiei preexistenta, in schimb mulsoarea se efectueaza mecanic pe o instalatie de muls care la nevoie poate fi deplasata si in afara incintei pe locul de pasunat.
Aceasta ferma a creat 5 locuri de munca, 2 persoane care se ocupa cu procesarea laptelui si alte 3 persoane care lucreaza in ture, in crestere si mulsoare.
La faza aceasta ferma Agri Venetia este una dintre putinele ferme de ovine din Romania care a invesit in rasa Assaf, toate animalele initial fiind aduse din Spania si multiplicate aici. Aceasta rasa are un raport foarte bun de productie de lapte pe cap de animal producand de la 300-500 litre pe lactatie pe oaie
Produselor lactate sunt comercializate in aceasta regiune – Dobrogea, si in mare parte direct catre consumatori din satele apropriate sau in magazinele de specialitati, ce se adreseaza clientilor mai exigenti si in masura sa deosebeasca calitatea produselor noastre. Acest lucru ne perimte vanzarea produselor la un pret corect pentru un produs artizanal, deoarece pe firma noastra se pune foarte mare accent pe calitate si nu pe cantitate.

George Marincu, sculptor cioplitor in lemn

De peste 3 decenii, George Marincu din Valu Lui Traian dăruieste viată bucătilor de lemn, cu ajutorul daltilor si, spune el, nu are o bucurie mai mare ca asta. 80 la sută dintre basoreliefurile pe care le realizează ajung în străinătate, mai ales în casele românilor strămutati în Europa care vor să-si aline dorul de pământul natal. Marincu spune că meseria nu a învătat-o în scoli, ci că totul a pornit dintr-o dibăcie cu care, cel mai probabil, s-a născut. Lemnul i-a fost mereu un prieten adevărat. (prezentare facuta de Ioana Morosanu)

Sunt George Marincu, sculptor cioplitor in lemn. Aceasta activitate creativa o practic de peste 34 de ani datorita talentului meu nativ si altor factori incurajatori la acea vreme, mesteri si artizani veniti din diferite zone ale tarii pe care i-am cunoscut , a facut ca acesta fia activitatea mea principala dealungul acestor ani. M-am nascut intr-un satuc departe de oras unde satul avea viata lui creata in timp de satenii ce se cunosteau si se inrudeau se ajutau si de asemeni isi imparteau si suferintele . Am copilarit pana la o varsta acolo am ramas cu amintiri reale despre care cu boi ce mergeu agale ,prieteniilor legate intre ei cum participau la claca , la sezatori si hora. Tematica lucrarilor contine personaje si scene din activitati specifice satului romanesc completate cu peisaje (dealuri, paduri, case cu specific romanesc), scene religioase(nastere, rastignire, familie), din domeniul extractiei vinului( struguri, petrecareti, pregatirea mustului) cateva teme vanatoresti si altele pe care le pot aseza in tabloul sculptat selectand si surprinzandu-le pe cele ce pot fi lucrate pe o bucata de scandura

Sunai Cadir, producator de produse traditionale etnice

Sunai Cadir, producator de produse traditionale etnice, face parte din Tatarii Dobrogeni, o etnie reprezentativa in Dobrogea. Din pasiune a incercat sa regaseasca gustul copilariei al bucatelor din casa bunicilor si parintilor reproducand retetele traditionale ale familiei, ghiudem, sugiuc, pastrama…