Crama Hamangia

Crama Hamangia apartine societatii SC NALBA SRL, face parte din arealul viticol Istria-Babadag si este localizata pe panta domoala ce strajuieste la nord paraul Hamangia, parau ce se varsa in lacul Golovita, din complexul lagunar Razim-Sinoe. Plantatia a fost amplasata pe locul unde cu mult timp in urma, au mai existat plantatii de vie, pentru ca solul si microclimatul existente sunt foarte favorabile activitatilor viticole.
Zona din jurul comunei Baia, denumita anterior Hamangia, a fost locuita din cele mai vechi timpuri. Este vestita pentru numeroasele vestigii istorice descoperite, “Ganditorul de la Hamangia” fiind cunoscut atat pe plan national, cat si international, ca fiind cel mai reprezentativ artefact al renumitei culturi de Hamangia.
Zona in care suntem localizati, se afla la granita dintre dobrogea de nord si dobrogea centrala, acest “hotar” fiind reperezentat la nord de podisul Babadag si la sud de podisul Casimcei.
Din punct de vedere geologic, podisul babadag este eminamente sedimentar, alcatuit din depozite marno-grezoase de varsta cretacica si Are altitudini care descresc de la Vest spre est. Podisul Casimcei, cel mai vechi pamant romanesc, are originile datate in perioada miscarilor Baikaliene si este format din sisturi verzi de varsta precambriana (cele mai vechi roci de pe teritoriul Romaniei) strans cutate, pe care se gasesc calcare jurasice și depozite de loess. La limita nordica a podisului, se intalnesc dealuri inalte, de peste 300 metri, fiind marcata de falii adanci in zona de contact cu Podisul Babadagului
Plantatia fiind apropiata de zona lagunara Razim-Sinoe si implicit de zona litoralului, este influentata de brizele de mare si de uscat, care o racoresc pe timpul zilei si o incalzesc pe timpul noptii.
Deoarece vanturile regulate din zona sufla predominant din directia nordica, in perioada iernii, “Crivatul” reprezentand un pericol pentru plantatiile din zona, locatia podgoriei a fost aleasa pe panta usoara a raului hamangia cu o orientare sud-estica. Din punct de vedere geografic, longitudinal vorbind, localizarea plantatiei este pe o paralela de referinta, respectiv paralela 45 - acea linie magica, situata la jumatatea distanței dintre ecuator și Polul Nord, paralela care trece prin unele dintre cele mai bune podgorii din emisfera nordica, precum: Bordeaux (Chateau Margaux, chateau d’Yquem), Entre deux mers, Rhone Valley ( Chateauneuf du pape), Piemont (Barolo si Barbaresco) Plantatia a fost infiintata prin programul UE pentru plantatiile de vita de vie, si a fost realizata in doua etape, respectiv, 21.27 ha in 2010 si 23.73 ha in 2014. Podgoria este compusa din soiuri albe si rosii, respectiv: Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Riesling, Feteasca Regala pentru albe si Cabernet Sauvignon si Merlot pentru rosii. Precum am mentionat si mai sus, aceasta este situata pe valea (lunca) paraului Hamangia, la o altitudine cuprinsa intre 25-45 de metri, pe o panta cu expunere sud-estica si cu o inclinatie maxima de 2%.
Filozofia Cramei este aceeasi cu traditia familiei si anume productia de vinuri bune, care definesc la superlativ teroarul si traditiile dobrogene.
Ne dorim ca vinurile noastre sa fie “construite” sanatos, asemenea unei case durabile si anume, avand ca fundatie: traditia, ca pereti: tehnologia moderna si ca acoperis, atenta mea indrumare si pasiunea tinerilor specialisti, angrenati in producerea lor.
Soiurile prezente in podgorie, respectiv: Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Riesling, Feteasca Regala pentru albe si Cabernet Sauvignon si Merlot pentru rosii, sunt amplasate pe lungimea plantatiei, cu soiurile rosii situate in zona cu cea mai mare altitudine, pentru ca lucrarile de intretinere, manuala si uneori mecanica, sa se poata executa pe fiecare soi in parte, in functie de cerintele specifice ale acestuia, in legatura cu: expunerea la soare, consistenta specifica a solului din respectivul lot, sensibilitatea la agentii patogeni si perioada de coacere.
Deoarece forta de munca din zona este oarecum restransa, pentru ca recoltarea se face numai manual, in ladite de maxim 25 kg si doar in momentul in care concentratia de zahar in bob este cea solicitata de enolog, soiurile au fost alese si din punct de vedere al perioadei de coacere, pentru a putea fi asigurata o recoltare esalonata Gama Aequilibrium - Este si se doreste a fi o gama de vinuri cu o calitate constanta in timp si care sa aiba un raport pret-calitate echilibrat, sa fie accesibil atat consumatorilor cunoscatori si nu numai. Vinurile albe, incluse in aceasta gama sunt vinuri tinere, care au caracteristica principala fructozitatea cu arome primare evidente specifice soiului si zonei dobrogene. Viziunea noastra in legatura cu vinurile din aceasta gama este ca ele sa se adreseze celor care iubesc delta si litoralul si care ori de cate ori doresc sa retraiasca amintirile placute traite in aceste zone o pot face, gustand un pahar de vin produs in Crama Hamangia Traditia familiei si pasiunea pentru vin ne obliga sa ne creem planuri de viitor, planuri care reprezinta pentru noi, continuitatea: - avem obiectiv marirea capacitatii de vinificatie a cramei pana la 2500-3500 hectolitri, astfel incat sa nu mai fim nevoiti sa vindem din strugurii produsi, ci sa putem vinifica in propria crama, intreaga productie. - vom investi in realizarea unei linii de imbuteliere moderna, cu capacitatea de pana la 1000 sticle/ora.
- vom investi deasemenea in baricuri de stejar noi pentru a putea efectua o maturare exceptionala, care sa poata fi continuata dupa aceea, in sticle, in conditii tehnologice optime.
- Ne propunem ca TOATE vinurile obtinute in crama proprie sa fie vinuri de calitate DOC. Faptul ca putem realiza acest plan indraznet ne-a fost confirmat de comisiile de clasificare, care au evaluat in aceasta clasa toate vinurile produse de noi de-a lungul celor 2 ani de functionare a cramei proprii.

Viziteaza crama

contact@cramahamangia.ro    +40 240 564 670

Str. 1 Decembrie, nr 112, Com. Baia, Jud. Tulcea